Veluddannede drikker mest


Kampagnerådet om max. fem genstande pr. festlig lejlighed kolliderer med danskeres opfattelse af, hvad der hører til en god fest.

Han spiser sundt og varieret, cykler til arbejde hver dag og er for længst holdt op med at ryge.

Hun kender alle kostrådene om seks om dagen, to gange fisk om ugen og bestræber sig i vid udstrækning på at følge dem. Løbeturene er hyppigt fordelt hen over ugen, og al rygning er bandlyst hjemme hos hende.

Begge er veluddannede og har gode velbetalte job, men lytte til Sundhedsstyrelsens nyeste budskab om aldrig at drikke mere end fem genstande pr. hygge- eller festaften, det nægter de.

Mere end fem genstande
49 pct. af voksne danskere drikker mere end fem genstande ved en lejlighed mindst én gang om måned. Det er ikke mindst de veluddannede, som styrelsens årlige uge 40 kampagne forsøger at råbe op. De drikker mest. Og i modsætning til når det gælder gode råd om kost, rygning og motion, lukker de veluddannede ørerne, når Sundhedsstyrelsen hæver stemmen for at advare om, at alkohol har langt flere alvorlige fysiske konsekvenser end tømmermænd.

Formanden for Motions- og Ernæringsrådet, professor Morten Grønbæk, kalder det et forebyggelsesparadoks:

»Normalt er det de veluddannede, der lytter til og retter sig efter kampagner. F.eks. findes der stort set ingen storrygere mere blandt folk med en lang uddannelse. Det er ikke fordi, at de ikke kender budskabet. Op imod 70 pct. fortæller, at de kender Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser. Alligevel har stadig flere et forbrug, der ligger over,« siger han.

Kompliceret budskab
Det skønnes, at mindst 600.000 danskere har et forbrug, der ligger over genstandsgrænserne.


Ifølge specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm hænger ulysten hos de veluddannede til at lytte til råd om alkoholindtagelse sammen med, at budskabet er kompliceret.

»Med hensyn til rygning er det meget enkelt. Man skal lade være, hvis man vil være sund. Når det gælder motion, giver man ikke afkald på noget, tværtimod får man det bedre, og med hensyn til kosten har det hurtigt en synlig effekt, hvis man undlader at tænke over, hvad man spiser. Alkohol derimod er sværere, fordi man ikke behøver helt at undlade at drikke, men kan have et begrænset forbrug,« siger hun.

Svært at sælge budskab
Kit Broholm erkender, at budskabet om max. fem genstande pr. gang er svært at sælge, fordi det kolliderer med danskernes opfattelse af at feste.

»Det er dybt indlejret i den nordiske kultur, at beruselse hører med til en god fest. Samtidig har mange især af de veluddannede tillagt sig en sydeuropæisk livsstil med at drikke vin til maden dagligt. Problemet er, at når de to kulturer kombineres, bliver det til mange genstande i løbet af en uge,« siger hun.

Motions- og Ernæringsrådet udgav forleden en rapport om alkohol og livsstilssygdomme. Af den fremgår det, at et lille alkoholforbrug er bedre end intet, da kvinder har den laveste sygdomsrisiko, når de drikker en genstand om dagen, mens mænd kan drikke mellem en og tre genstande. Ifølge rådets formand, Morten Grønbæk, betyder det dog ikke, at man kan lukke ørerne og bare drikke løs.

Ingen øget effekt
»Det er vigtigt at overholde genstandsgrænserne og fordele sit forbrug hen over ugen. Med alkohol er det ikke som med frugt og grønt, at øget indtag giver øget effekt. Et stort alkoholforbrug giver derimod øget risiko for en lang række sygdomme,« siger han.

Forbruget af alkohol bekymrer imidlertid de færreste. I Sundhedsstyrelsen peger Kit Broholm på, at alkohol betragtes som et harmløst stof. Det findes lige ved siden af de røde bøffer i supermarkedet, og der reklameres for det på en humoristisk og smart måde, som ikke tyder på, at det er risikabelt. Det er baggrunden for, at styrelsen i år fokuserer på de skadelige virkninger af alkohol.

»Mange deler skadevirkningerne af alkohol op i »for os« og »for dem«. Vi får tømmermænd, og de bliver afhængige. Men man overser, at alkohol er et organisk opløsningsmiddel, der er kræftfremkaldende. Det har en negativ indvirkning på 60 forskellige sygdomme, og en beskeden positiv på 2. Og det sidste gælder kun midaldrende og ældre mænd samt kvinder over klimakteriet,« siger hun.

Den er 17. gang, at Sundhedsstyrelsen laver oplysningskampagne om alkohol.

Ingen kommentarer: