Mærsk-aktier gemt på Bermuda


A.P. Møller - Mærsk hentede i 2002 aktier for milliarder i skattelyet på Bermuda.

Nøglen til den fremtidige kontrol med A.P. Møller-Mærsk lå i 2002 gemt på de hvide sandstrande på Atlanterhavsøen Bermuda. I det tropiske ferieparadis og skattely fandt familien Møller for milliarder af kroner aktier, der lå gemt i hidtil ukendte selskaber, erfarer Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ingen kommentarer
Med aktierne sikkert i havn i Danmark blev familiens kontrol over det store selskab cementeret. Handlen har imidlertid vist sig at være kontroversiel. Mærsk Mc-Kinney Møller sad eksempelvis med på begge sider af bordet, da der blev udvekslet aktier. Som formand for familien Møllers Familiefond afleverede han en stor portion stemmeløse b-aktier, som blev byttet til stemmetunge a-aktier i Bermuda-selskaberne, der kontrolleredes af de to børsnoterede dampskibsselskaber, hvor han også var formand.

I dag ønsker ingen i rederiet eller familien at kommentere oplysningerne om den eksotiske handel.

»Vi har ikke mere at tilføje i denne sag, og jeg kan desværre derfor ikke være behjælpelig med yderligere,« siger underdirektør i A.P. Møller - Mærsk Jette Clausen.

Professor i selskabsret ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, Paul Krüger Andersen, konstaterer, at det traditionelt har været svært at få det fulde overblik over ejerstrukturen i Mærsk-gruppen. Han vurderer imidlertid, at det i den aktuelle debat om god selskabsledelse er bredt anerkendt, at det har fordele med en stabil og gennemsigtig ejerkreds bag børsnoterede selskaber.

Stabil ejerkreds
»Jeg kan sagtens se fordele for selskabet ved at have en stabil ejerkreds, som har et langsigtet perspektiv. Derfor mener jeg ikke, at det er så betænkeligt at melde åbent ud, hvis fondene har købt en masse aktier i datterselskaberne,« siger Paul Krüger Andersen.

Efter hans vurdering vil manglende åbenhed om ejerstrukturen i sidste ende kunne føre til, at der rejses ubegrundet kritik til skade for rederiet selv.

En af de kritikere, der er blevet ekstra mistænksomme over for A.P. Møller - Mærsk, er aktionær i selskabet og folketingsmedlem for Enhedslisten Frank Aaen.

Langt ude
»Jeg forstår godt, at A.P. Møller - Mærsk har selskaber over alt i verden, der driver virksomhed. Men jeg forstår ikke, at selskabet har haft eller måske har selskaber i skattelylande med det formål at gemme værdipapirer væk,« siger Frank Aaen.

Han vil nu forsøge at benytte sig af sine aktionærrettigheder til at få svar på de spørgsmål, som avisen har stillet til A.P. Møller-Mærsk.

»Hemmelighedskræmmeriet om denne sag med hemmeligt køb og salg af aktier viser, hvor langt koncernen er ude - med mulig overtrædelse af lovgivningen og de børsetiske regler. De spørgsmål koncernen nægter at svare på, vil jeg nu fremsende som aktionær - og udløser det heller ikke svar, vil spørgsmålene komme op på den kommende generalforsamling,« siger Frank Aaen.

Ingen kommentarer: