AIDS kan spores tilbage til Haiti


Forskere har fundet frem til, at de første tilfælde af HIV-smittede kan spores tilbage til Haiti. Virusset er ældre end man hidtil har troet.

Ny international forskning peger på, at HIV-virusset første gang gjorde sit indtog i USA i 1969, inden det spredte sig til resten af verden. Det skriver BBC.

Forskerne siger, at den nye viden om HIV-virusset, der kan føre til AIDS, måske kan hjælpe lægevidenskaben med at udvikle nye kure mod sygdommen.

HIV er en forkortelse af Human Immundefekt og som navnet antyder, så ødelægger virussen immunforsvaret hos den smittede. AIDS er en følgesygdom af HIV, og er en samling forskellige sygdomme, som alle skyldes, at immunforsvaret er blevet ødelagt på grund af HIV.

En enkelt smittebærer

Forskerholdet har undersøgt arkiveret blod fra de første registrerede AIDS-patienter, alle fra Haiti, og analyseret blodprøverne sammen med 117 forskellige AIDS-patienter fra hele verden.

De nye data, som undersøgelsen har givet, har gjort forskerne i stand til at tegne et ’familietræ’ for virussen, hvor de konkluderer at virussen oprindeligt er kommet fra Haiti - sandsynligvis fra en enkelt smittebærer i 1969.

En af forskerne, Michael Worobey fra Universitetet i Arizona i Tucson, siger, at den nye undersøgelse viser, at HIV kom til Haiti i 1960’erne – sandsynligvis fra Afrika, hvor det menes, at HIV oprindeligt stammer fra.

- I 1966 begynder virussen så at sprede sig på Haiti, og senere til hele verden, siger han til BBC.

Worobey og hans kolleger vil nu spore HIV-virusset endnu længere tilbage. Han har en mistanke om, at virussen kom til Haiti via haitianere, der arbejdede i Congo i 1960’erne.

Han siger, at kendskabet til hvordan virussen har spredt sig, kan gøre forskere i bedre stand til at forstå, hvordan HIV-virusset vil mutere i fremtiden.

Ingen kommentarer: